Corona-informatie, week 25
Beste ouders, verzorgers,
De nieuwste versoepelingen in het coronabeleid zorgen ook in het onderwijs voor meer mogelijkheden om weer meer "normaal" te gaan werken. Naar aanleiding van het nieuwste protocol voor het basisonderwijs gelden vanaf komende maandag de volgende veranderingen of maatregelen.
- Tussen leerlingen onderling hoeft geen anderhalve meter afstand meer te worden gehouden, dat geldt ook voor leerliingen en volwassenen. Hiermee vervallen de cohorten en hoeven de leerlingen op school niet meer in "bubbels" te leven. Hiermee vervallen strenge maatregelen, die zorgden dat groepen niet mengden. Zo draaien we de maatregelen van gespreid binnenkomen terug: vanaf maandag beginnen alle lessen weer op de "gewone" tijd van 8.30 uur en zijn de oorspronkelijke eindtijden weer voor alle groepen van kracht. Ook gebruiken we weer de reguliere deuren. Dat betekent dat de voordeur van de school vanaf maandag weer alleen voor volwassen, externen en te laat-komers is.
- Volwassen en leerlingen (van de hoogste groepen) hoeven geen mondkapjes meer te dragen, behalve als zij dat zelf willen of wanneer volwassenen de anderhalve meter niet kunnen waarborgen. Dit geldt voor in het gebouw als op het plein. Volwassenen hebben wel altijd een mondkapje bij de hand, voor wanneer het nodig is. Ik kan me voorstellen dat de leerlingen van de groepen 7 en 8 wel een mondkapje in hun tas "verstoppen".
- Omdat de anderhalve metermaatregel voor volwassenen blijft gelden en we na vandaag nog maar drie weken tot aan de zomervakantie hebben, veranderen we (nagenoeg) niets aan de afspraken voor ouders wat betreft het schoolplein en de school binnen gaan. Dit betekent dat ouders op het kleuterplein mogen komen, om hun kind(eren) af te geven en daarna het plein via een éénrichtingsroute verlaten en dat ouders van groep 3- of 4-leerlingen waar nodig het grote plein mogen betreden, rekening houdend met onderlinge afstand en het liefst met de klok mee lopend om het fietsenhok.
- We vinden het nog niet handig de voor 29 juni geplande ouderavond doorgang te laten vinden, wel kunnen we gelukkig ouders verwelkomen op de afscheidsavond van groep 8 op 13 juli. Hoe dit zal plaatsvinden, zal via de leerkrachten bekend worden.
- De voor 7 juli geplande optionele oudergesprekken zullen via Google Meet plaatsvinden, voor de préadviesgesprekken van groep 7 nodigen we ouders wel op school uit.
- Ouders en externen blijven nog steeds zoveel mogelijk buiten het gebouw, maar op afspraak en met toestemming kunnen we wel gemakkelijker volwassenen toelaten. Uiteraard alleen zonder corona-gerelateerde klachten.
- De hygienemaatregelen blijven van kracht. Dat gaat vooral over het structureel goed handen wassen en schoonmaken van gebruikte werkplekken.
Tot slot gelden de volgende thuisblijfregels, overgenomen uit het protocol:
Kinderen tot en met de basisschoolleeftijd mogen naar de basisschool:
• als ze af en toe hoesten;
• met bekende chronische luchtwegklachten, astma of hooikoorts zonder koorts of benauwdheid.
Zij moeten thuisblijven als:
• het kind verkoudheidsklachten heeft (zoals loopneus, neusverkoudheid, niezen en keelpijn);
• het kind naast verkoudheidsklachten ook koorts heeft en/of benauwd is en/of (meer dan incidenteel) hoest.
• als zij getest gaan worden en/of in afwachting zijn van het testresultaat;
• het kind een contact is van een patiënt met een bevestigde COVID-19 infectie;
• het kind bij iemand in huis woont die, naast milde klachten die passen bij COVID-19, ook koorts heeft en/of benauwd is. Dan geldt: iedereen in het huis blijft thuis totdat die persoon een negatieve testuitslag heeft;
• het kind een huisgenoot is van iemand met een bevestigde COVID-19 infectie. Het kind blijft thuis gedurende de quarantaineperiode. Als het kind geen klachten ontwikkelt tijdens deze periode mag het kind daarna weer naar school. Een kind met milde klachten dat niet is getest, mag weer naar school als het 24 uur volledig klachtenvrij is. Kinderen die na 7 dagen nog steeds dezelfde milde klachten hebben, mogen ook weer naar school.
Testen van kinderen jonger dan 12 jaar wordt dringend geadviseerd als:
• het kind verkoudheidsklachten heeft (zoals loopneus, neusverkoudheid, niezen en keelpijn),
• de klachten niet (alleen) bestaan uit verkoudheidsklachten (bijv. als er ook sprake is van hoesten, koorts en/of benauwdheid), of het kind anderszins ernstig ziek is,
• er een indicatie is in het kader van een bron- en contactonderzoek,
• het kind deel uitmaakt van een uitbraakonderzoek.
Kinderen die getest worden, blijven thuis totdat de uitslag bekend is.
Voor meer informatie en beslisbomen over thuisquarantaine bij kinderen, zie: lci.rivm.nl/langdurig-neusverkouden-kinderen.
We hopen dat we het komende schooljaar met nog minder maatregelen kunnen starten. Nu is het in ieder geval al ontzettend fijn dat het momenteel zoveel "rustiger" is op het gebied van besmettingen en quarantaines. Ik dank iedereen die heeft meegeholpen De Uilenburcht zo veilig mogelijk te houden, waaronder al die leerlingen die regelmatig zijn geconfronteerd met aanpassingen, met name onze groep 7- en 8-leerlingen.
Vriendelijke groeten van Christiaan de Jong, CBS De Uilenburcht