Oudernieuwsbrief 2 juli
Beste ouders, verzorgers,
We gaan met elkaar de laatste weken in, waar terugkijken, afscheid nemen en vooruitkijken een belangrijke plaats innemen. U leest nu de laatste reguliere nieuwsbrief, war dit ook een rol speelt. Woensdag 14 juli stuur ik u nog eenmaal een oudernieuwsbrief met wat dan nog nodig is te communiceren.
.
.
NCO
Middels een aparte brief bij de vorige nieuwsbrief is u uitgelegd dat we graag leerlingresultaten middels het Nationaal Cohortenonderzoek Onderwijs (NCO) willen analyseren en gebruiken voor de subsidieaanvragen in de komende twee schooljaren. U kon hier bezwaar tegen maken. Dat is op De Uilenburcht nagenoeg niet gedaan, waardoor we een mooie analyse konden (kunnen?) maken. Echter, op een aantal scholen van de stichting is er dermate veel bezwaar gemaakt, dat de bestuurder deze bezwaren eerst wil onderzoeken, voordat we op de scholen de gegevensuitwisseling starten.
.
.
Rapporten
Vandaag zijn de rapporten mee naar huis gegaan. In de groepen 1 en 2 werken we met een soort tussenrapport, omdat we komend jaar een nieuwe inhoud zullen hebben naar aanleiding van het inzetten van het leerlijnenpakket jonge kind van ParnasSys.
De rapporten voor de leerlingen van groep 3 tot en met 8 zijn ook te lezen in het ouderportaal van ParnasSys.
.
.
Nieuw noodgebouw
Er is binnen Driebergen een grote wachtlijstenproblematiek. Door meer lokalen te creëren kan dit pronleem worden opgelost en het lijkt er nu op dat dit eindelijk gaat gebeuren. We zijn al lange tijd in gesprek met de gemeente en in principe krijgen we de ruimte om komend jaar ons oude noodgebouw te laten vervangen door een nieuw gebouw met ruimere lokalen. We verwachten dat dit in orde komt, maar wachten op de laatste handtekening, voordat we daadwerkelijk de volgende stappen kunnen zetten. Voor de komende formatie heeft dit al fijne consequenties.
Door het noodgebouw te vervangen, zijn we onderdeel van de oplossing van het wachtlijstenvraagstuk én kunnen we -uitgefaseerd- de komende jaren zonder combinatiegroepen gaan werken. Dat betekent dat er uituindelijk normaal gesproken twee klassen van elke groep 3 tot en met groep 8 kan zijn.
Zoals het er nu naar uitziet, kan het nieuwe noodgebouw van vier lokalen in de kerst- of de voorjaarsvakantie geplaatst worden.
.
.
Formatie
Middels een aparte brief licht ik u in over de formatie van komend schooljaar. Naast de indeling van leerkrachten en ondersteunend personeel leest u informatie over afscheidnemend en nieuw personeel, de ruimere inzet van "handen" in en om de klas", kennismaken met nieuwe leerkrachten en de lokaalindeling. Ook geven we informatie over de mogelijkheid tot vragen stellen en opmerkingen maken. U vindt de brief via deze link.
Net als andere jaren sturen we u een leerlingenlijst mee, waarin u de indeling van leerlingen in de groepen kunt lezen. Hierin zijn alle nu definitief bekende mutaties verwerkt, het kan nog zijn dat er leerlingen nog in een andere groep terechtkomen. Deze lijst heb ik meegestuurd in het ouderbericht van 2 juli, via de schoolapp.
.
.
Wenmoment en wisselmoment 9 juli
Het einde van het schooljaar nadert en dan zullen de oudste kleuters uitvliegen. Om ze op de grote stap voor te bereiden, vindt er op vrijdag 9 juli van 10.30 tot 12.00 uur een wenmoment plaats. Tijdens het proefdraaien maken de kinderen kennis met de juffen van groep 3 en snuffelen ze aan de nieuwe materialen. De leerlingen van de nieuwe 3A-groep worden opgevangen door juf Esther, hun nieuwe juffen komen op een ander moment voor de vakantie kennismaken.
De vier kleutergroepen krimpen door dit doorschuifmoment behoorlijk, maar worden aangevuld met een aantal nieuwe kleuters die een kijkje komen nemen. (Suzanne van Oosten)
.
.
Nieuwe methode Engels: Groove me
Vanaf komend schooljaar gaan wij werken met een nieuwe methode voor Engels. De keuze is gevallen op de methode Groove Me. Dit is een onderdeel van Blink, de methode die wij gebruiken voor wereldoriëntatie. De afgelopen periode hebben wij Groove Me uitgeprobeerd in groep 7/8 en 8.
Groove Me is een methode die uitgaat van een actuele song (bijvoorbeeld van Shawn Mendes of Martin Garrix). In deze songs komt een thema aan bod en de kinderen leren woordjes en zinnen passend bij het thema.
Tijdens de lessen is er een uitleg over een onderdeel van de grammatica. Verder zijn er iedere les gevarieerde opdrachten, waarbij alle kerndoelen (spreken, luisteren en lezen) aan bod komen.
Vanaf komend schooljaar wordt de methode ingevoerd in de groepen 7 en 8. De methode kan ook in eerdere groepen ingezet worden. Wij gaan volgend jaar met het team kijken of wij dit op De Uilenburcht ook gaan doen.
De verwerking van de opdrachten in groep 7 en 8 kan op drie niveaus. Bij de A-variant zijn er eenvoudige opdrachten met een uitleg in het Nederlands. Bij de B-variant zijn de opdrachten iets moeilijker, maar wordt de uitleg veelal in het Nederlands gegeven. Bij de C-variant is de uitleg en de verwerking in het Engels. Wij starten volgend jaar met het B-niveau. De lessen worden iedere week geprint en daardoor kunnen we ook makkelijk overstappen naar een ander niveau als dat nodig is. (Ben van Ziel)
.
.
Voordeur
Voordat de coronamaatregelen maakten dat we de groepen in cohorten zoveel mogelijk uit elkaar moesten houden, was de afspraak dat de voordeur van de school aan de Jagersdreef normaal gesproken niet door leerlingen wordt gebruikt.
Nu de cohortenregel verdwenen is, willen we de "oude" regel weer toepassen. Dat betekent dat leerlingen de voordeur slechts bij uitzondering gebruiken, bijvoorbeeld als zij te laat zijn en de andere deuren dicht zitten.
.
.
Nieuw schoolmeubilair
Je zou verwachten en hopen dat een school van vijftig jaar niet ook meubilair heeft staan dat soms zo oud is. Helaas hebben we de laatste jaren moeten werken met verouderd materiaal, maar daar komt verandering in.
Komend schooljaar wordt het meubilair in de groepen vernieuwd, maar krijgen ook de entree en aula een nieuw uiterlijk.
.
.
MR
De medezeggenschapsraad is afgelopen week voor de laatste keer dit schooljaar bij elkaar geweest. In de schoolapp leest u onder "OR, MR / Medezeggenschapsraad" een verslag van deze bijeenkomst.
.
.
Pannenkoekenfeest
Op de laatste schooldag, 16 juli, sluiten we het jaar af. Aan het eind van de ochtend zitten alle kinderen op het plein en krijgen ze een lekkere pannenkoek. Om te zorgen dat de pannenkoeken warm gegeten kunnen worden, zoeken we twee ouders per klas die ze op willen warmen.
Wilt u zich opgeven bij de leerkracht van uw kind? (Lydia van Rhijn)
.
.
Schoolshirts
Namens de OR vraag ik u de komende week alle schoolshirts die nog thuis zijn in te leveren. In iedere klas staat een bak waar uw kind zijn of haar schoolshirt in kan doen. Bij de bak liggen ook naamstickers die uw kind op het shirt kan plakken, voordat hij of zijn hem inlevert. Het gaat om de groene schoolshirts die vorig school jaar (2019 / 2020) zijn uitgedeeld. Dit bericht geldt daarom niet voor kinderen die na 1 oktober 2019 op de Uilenburcht zijn begonnen, zij hebben geen schoolshirt ontvangen. Let op: in september 2019 zijn de nieuwe schoolshirts uitgedeeld. Deze zijn dus niet limegroen van kleur, maar gewoon groen.
Naast leerlingenshirts, zijn er ook nog vijftien volwassenshirts in omloop, deze kunnen meegegeven worden met (één van) uw kind(eren). Als u vorig schooljaar als begeleider mee bent geweest bij het schoolreisje , controleer dan even of u uw shirt al hebt ingeleverd.
De OR ziet alle schoolshirt graag uiterlijk vrijdag 9 juli schoon en gewassen terug.
Voor vragen kunt u contact opnemen met Natasja van Marle (06-27878550).
.
.
Voor u verzameld
Via deze link krijgt u informatie over het annuleren van de Speelweek 2021. Verder promoties voor de Skateweek Utrecht in de zomervakantie, de muziek- en poëzievoorstelling "Het Carnaval der Bedreigde Dieren" en Muzieklessen van Ank.
.
.
Vriendelijke groeten van Christiaan de Jong, CBS De Uilenburcht